El moment de mirar a baix i a l’esquerra

 

 

No vaig votar la Colau. Tampoc es presentava al meu Hospitalet natal, però si ho hagués fet, probablement no li hagués confiat el meu paperet. Ara bé, com la de la CUP o la de Podemos, la seva arribada era necessària per airejar el sistema. L’Ada, agradi o no, ha obert la finestra després de massa temps. Hi havia verdet. I orina de rata.

La Colau és l’antialcaldessa. No vesteix faldilla negra cenyida ni americana a conjunt; els seus cabells viuen als 90 i està gordita. És així. I a hores d’ara, imaginar-nos-la al costat del mediàtic Boris Johnson londinenc o convertint-se en peça clau per al puzzle sobiranista, costa.

Però precisament aquesta imatge antagonista de la vella política l’ha catapultada a l’alcaldia de Barcelona. Això, i ser una activitat social reconeguda per tothom. La nova alcaldessa ha estat la imatge de la lluita contra la degradació social i la injustícia econòmica i això, en anys de penúries, s’agraeix.

La societat catalana, l’espanyola inclosa, fa temps que va tornar al mileurisme més punyent. Al mirar cèntim a cèntim cadascuna de les despeses extres. La vaca feia temps que s’assecava, i la que no, se la quedaven. Aquí i allà. I orfes d’uns representants propis, d’un referent allunyat de les corbates i els vestits, la Colau ha estat la més llesta.

Colau

La principal virtut de la nova alcaldessa és precisament la seva imatge de proximitat i de no voler ser més que ningú. Difícil de dir entre tant carronyaire engalanat. La Colau vestia samarreta verda perquè almenys, quan l’enfoquessin les càmeres mentre l’arrossegava la policia, el missatge arribés, mut, a través de les pantalles.  No és poc. Tot i que comparant les aportacions dels professionals del consistori, potser és molt.

Veurem com funciona. La frescor és una virtut. La inexperiència un problema. La voluntat de canvi, de collar els bancs i començar a mirar cap avall, un missatge optimista. Després ja veurem fins on és capaç de flexibilitzar l’envà dels poders fàctics. El seu passat ha de ser la garantia per confiar en una refundació social, més popular i justa. Ara ja és on volia. Que no falli.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s