Marc Márquez, Andorra, hisenda i l’església

Ahir en Sydney reflexionava encertadament sobre la voluntat d’en Marc Márquez d’establir-se a Andorra per a beneficiar-se dels seus beneficis fiscals. Avui, el diari ARA publicava una carta dels directors de Cristianisme i Justícia i d’Oxfam Intermon demanant al pilot que repensés la seva decisió.

En Marc Márquez està emparat per la llei. Vagi per davant, doncs, que tota decisió presa no és delictiva. El de Cervera no fa res que no pugui. La qüestió rau en la possibilitat que escenaris com el del jove pilot català estiguin permesos pel propi sistema i els paradisos fiscals segueixin vigents en ple s.XXI.

I no ens enganyem. Si Andorra, Suïssa o les Bahames existeixen és gràcies a l’ús que governants i poderosos n’han fet i en fan, esdevenint autèntics còmplices de les desigualtats socials al món i permetent que les grans fortunes, com la d’en Márquez, vetllin pels seus interessos, com han fet tots fins ara.

La diferència és que ens trobem en un context de canvi; en un moment de mudança col·lectiva que ha de dur-nos a un país més just. A un país més net. Les black cards, Pujols i Monagos, entre tants d’altres, són les urees tòxiques que el metabolisme social va excretant mica en mica, cada cop amb més ànsia i plaer. I el que vol fer en Marc s’assembla massa a l’actitud tot-s’hi-valista que massa vegades hem vist actuar amb impunitat.

La transformació va començar quan vam adonar-nos que aquells que van decidir que els nostres avis esperarien a l’endemà per ser atesos a urgències eren els mateixos que gaudien d’uns privilegis diferencials propis de l’edat moderna. Jugar a ser un nou ric ja no fa gràcia.

I no només cal denunciar el cas d’en Márquez. L’església, representada en la demanda del director de Cristianisme i Justícia, segueix gaudint de privilegis fiscals tan o més greus que els de tots aquells que fugen a Andorra per cuidar de sí mateixos. Potser seria hora de pensar una mica més en els melics dels altres.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s