Rajoy: Un missatge a Espanya des de Barcelona

La tan esperada arribada de Mariano Rajoy a Catalunya no ha servit per res més que per confirmar el que ja sabíem.  El procés català té un color diferent segons qui el miri i la vista del president espanyol no ha variat massa: legalitats inflexibles, Constitucions eternes i un gran servei a la població catalana.

Les intencions del polític popular són elogiables en el moment que decideix fer front a la qüestió catalana des del propi epicentre del procés. Fins ara els seus missatges només havien arribat des de Madrid, recordem-ho; i aparèixer a Catalunya és el primer pas per recuperar algun dels adeptes perduts els últims temps. El problema és que la seva presència no ha tingut cap utilitat pràctica i s’ha limitat a repetir els seus arguments tradicionals des d’un faristol, amb la petita diferència que els aplaudiments bonament estudiats parlaven català. En la intimitat, clar.

Si el líder espanyol pretenia explicar-se millor, com en el seu dia va reconèixer, el primer pas era admetre el conflicte català. I Rajoy segueix dirigint-se als “dos terços de catalans” que assegura no volen la independència, com si el gruix secessionista fos una minoria que dóna ales a les excentricitats del president Mas. Minimitzar el problema és l’escenari perfecte perquè l’ardor independentista agafi més volada.

Rajoy és un estratega lamentable. És absurd aterrar a Barcelona a guanyar-se els catalans amb la mateixa fórmula que no ha funcionat cap de les vegades que s’ha utilitzat: un discurs basat en la legalitat i la unitat d’Espanya. Els votants del #No no necessiten sentir l’argumentari tradicional unionista ni sentir-se “guanyadors en catalanitat”, simplement perquè no els honra. Aquells a qui has interpel·lat, Mariano, ja se senten espanyols, no t’amoïnis.

La batalla per guanyar els indecisos i els Sí-No serà tan decisiva com  àrdua i feixuga, però si el govern espanyol segueix fent una feina tan poc didàctica i inclusiva, l’independentisme tindrà una oportunitat extra per fer arribar el seu missatge a tots aquells temorosos d’un canvi tan significatiu.

One thought on “Rajoy: Un missatge a Espanya des de Barcelona

  1. Pel que es va veure i sentir, Rajoy no va venir a explicar-se millor «als catalans» sino a asegurar-se els vots dels espanyols que l’havien criticat per tou o inactiu; i en aquest contexte, sí, es va explicar i va treure pit. També venia a fer un copet a l’esquena als militants i gent del seu partit a Catalunya que s’havien sentit «desatesos i oblidats» Per a ells va haver-hi sabó i escuma en abundancia.
    I després, el desert de la comprensió per als catalans que se senten incòmodes i volen decidir. Mentides, tergiversacions i… más de lo mismo. Sap que ell no convencerà mai cap independentista; per tant, no cal esmerçar-s’hi en cap oferta conciliadora. Els vots sempre els guanyarà en el terreny contrari. No importa quina fractura agreugi.

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s