El dia que el President Mas va deixar de ser sospitós

Escac i mat,  touché i bandera de quadres. Poques vegades un discurs havia generat tanta expectació i havia estat aplaudit de manera tan transversal en una genial demostració de coherència, estratègia i lideratge.

Artur Mas s’ha erigit com autèntic guia d’un procés que semblava entrar en una etapa de preocupant letargia, una vegada el 9N va culminar un procés inacabat. El full de ruta traçat pel President és inequívoc i concís, allunyat dels eufemismes que tants recels despertaven als crítics. Ara ja sí, el dret a  la independència és una realitat.

Quan Artur Mas va anunciar el botifarrèndum molts vam pensar que la seva proposta era una fugida cap endavant, un suïcidi político-nacional que permetia al President guanyar temps per seguir ancorar a la poltrona de plaça Sant Jaume. La no-consulta, l’absència de l’original, obligava al Govern a replantejar el seu vincle amb la societat, una vegada el projecte del dret a decidir quedava en entredit, encara que fos per les traves estatals. Calien unes eleccions.

L’èxit del 9N, però, va oxigenar el discurs del propi Mas, que ha evolucionat la seva proposta fins assolir un contingut congruent i responsable amb les necessitats del país. La llista única ofereix la genuïna capacitat de decisió reclamada per una gran majoria parlamentària, i limita notablement la llibertat de moviments de la resta de partits.

El gran perjudicat ha estat sens dubte n’Oriol Junqueras, fins avui aspirant a la Generalitat de Catalunya. La generositat reclamada pel President i la pròpia oferta de tancar la llista unitària fugint de tota sospita personalista encotilla el futur d’ERC, que no pot discutir la proposta de país a risc de ser acusat de deslleial i partidista. Acceptar-la suposa automàticament la renúncia a la Presidència.

La grandesa de la llista única és la inclusió de personalitats de la societat civil catalana, protagonistes actius que han portat el país fins al punt on es troba. D’aquesta manera obliga la CUP a replantejar el seu veto a compartir llista amb polítics de CiU i exigeix concreció a Iniciativa, etern cagadubtes durant els últims mesos. De la mateixa manera, el propi Mas s’allibera del llast d’en Duran i de les sigles d’una federació massa cremada.

Confio que els aires de grandesa del propi President, tan visibles i notables com lògics, no l’empenyin a voler ocupar el primer lloc de la candidatura. El simbolisme de tancar-la, en canvi, se’l mereix amb rotunditat. La generositat no només es predica, sinó que cal exercir-la, i el més efectiu seria reservar l’encapçalament a una personalitat apolítica, reconeguda i estimada per la societat més anònima.

Unitat, unitat i unitat. Només us demanem això.

2 thoughts on “El dia que el President Mas va deixar de ser sospitós

 1. Espero que la societat Catalana Independentista tingui clar qui es qui en la política Catalana, ¿ qui a aconseguit que el 9N fos un èxit ? qui esta imputat per desobeir al Estat?
  ¿ qui a dit que es retiraria al finalitzar el procés? ¿ qui va dir que si volíem seria l’últim de la llista? i sincerament crec que sense ell dubto que agüéssim arribat on som…..¿ que mes volen els altres partits ?, destruir per ells canviar la cadira.

  Le gusta a 1 persona

 2. Coincideixo amb tu que el discurs del president Mas ha estat impecable: clar, coherent, ben construït i inclús emocionant; transcendent i adequat als moments que estem vivim com a país.
  Només he trobat a faltar un punt de realisme en quant que només ha parlat d’obtenir majories en les votacions. En cap momento ha fet referencia al dret a decidir, també, dels qui no són clarament independentistas i que potser només volen un canvi de relacions amb Espanya , però no se’n volen separar (que també n’hi ha molts). Aquests no tenen cabuda ni en la llista única ni en els partits unionistes.
  Realment no ha parlat com a president de tots els que viuen a Catalunya sinó dels que aspiren a la independencia. Segur que aquests són la major part de la població? Aai!

  Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s