Vargas Llosa contraataca

Mario Vargas Llosa és reincident: ha tornat a parlar de Catalunya. L’escriptor peruà té una fòbia persecutòria manifesta amb tot allò que faci olor a nacionalisme. “Provoca violència”,  assegura. I no li falta raó al Nobel de Literatura, la veritat. D’exemples n’hi ha varis. La llàstima és que els seus arguments hagin quedat ancorats al segle XX, als Balcans, en l’última gran guerra ètnico-nacional d’Europa.

Parlar de nacionalismes i fronteres en l’època de la globalització internacional mostra una evident contradicció. I els assessors d’en Rivera i na Camacho ho saben. Això de “construir ponts i no murs” queda molt bé quan es diu per la tele en una simplificació frívola de la realitat del procés català. Que no ens enredin. És més, no deixa de ser paradoxal que dos icones polítics de tall conservador basin el seu argumentari en la utopia anarquista de construir un món sense barreres.  El món al revés.

Però no només sembla que anem del revés, sinó que a més n’hi ha que són capaços de dir falsedats  per reforçar el discurs propi. “No conec a Catalunya ni una sola persona que vulgui separar-se d’Espanya”, va deixar anar en Vargas Llosa. Que els escriptors tenen el do de la imaginació és una sort coneguda, però els deliris desfigurats del peruà freguen l’ingrés a la unitat de toxicomanies de l’Hospital del Mar.

Que som pocs i no massa importants, ho podem arribar a acceptar; però després d’invertir temps i caps de setmana en fer-nos veure als informatius internacionals, les seves paraules dolen l’orgull moral. Mario, que fins i tot en Bloomberg ens mira, no fotem. Potser amb la cadena humana, la V i el 9N no en va tenir prou.

Per cert, algú sap com va aconseguir esdevenir independent el Virreinat de Perú a principis de segle XIX? Doncs sense consultes ni referèndums, a base d’ocupacions i conquestes i sense el reconeixement del conegudíssim Regne d’Espanya, colònia ocupant. Que en van ser d’insensats i anticonstitucionals en  José San Martín i en Simón Bolívar lluitant per la causa peruana. No entenc com no els van denunciar davant la Fiscalia.

Aquí ni ens plantegem ocupar ni fer fora ningú. És la petita gran diferència entre l’ahir i l’avui. Entre Vargas Llosa i els catalans.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s