Els escocesos ens deixarien tirats

Yes or No. Independència o unió. Èxit rotund o parcial. Sigui quin sigui el resultat del referèndum d’Escòcia, els nacionalistes escocesos hauran aconseguit quelcom inassolible a Catalunya. Dret a decidir i unes condiciones favorables assegurades en cas de resultat advers. Win-win.

I nosaltres, els catalans? Catalunya ha assumit com a propi el procés escocès, amb una mescla d’admiració i enveja que no acaba de ser coherent amb la pròpia relació Catalunya – Escòcia. L’última capítol, la demanda d’Alfred Bosch i altres parlamentaris a Mariano Rajoy per a escoltar la sobirania popular, en una declaració amb la bandera escocesa presidint la sala; que contrasta amb la visió “totalment diferent d’ambdós processos” d’Alex Salmond durant la passada Diada.

Per què el polític escocès no reforça l’ímpetu català? Doncs pel simple fet de vetllar pels seus interessos, negant-se categòricament a desmarcar-se de les normes pautades per la Unió Europea, no fos cas. Els catalans, que s’espavilin. I no deixa de ser una actitud tan respectable com lògica, tenint en compte que qualsevol mobilització secessionista que aparegués a Euskadi, per exemple, es convertiria en un incòmode i indesitjable efecte rebot contrari als interessos independentistes de Catalunya. La guerra, per compte propi i en solitari; a veure qui és el guapo que es guanya primer l’aprovació europea. De la resta, no volem saber-ne res.

Catalunya sempre ha tingut tendència a apropar-se a societats embarcades en projectes i voluntats similars als propis. Res fora de lloc si no fos per l’escassa reciprocitat rebuda per aquells amb qui hem volgut agermanar-nos.

No fa massa, Euskadi i el seu sistema tributari específic, negava cap paral·lelisme entre les voluntats catalanes i basques, com si la nostra fos de segona categoria. Mentrestant, a casa nostra omplíem amb ikurriñes qualsevol acte i celebració de caire catalanista.  Semblava que el fervor basc ens donava un aire més combatiu i festiu, més real.

I precisament quan sembla que Catalunya podia fer camí tota sola sense necessitats de pactes ni fotografies conjuntes, amb una societat il·lusionada; la Diada es farceix de més banderes escoceses que en tota la històries dels 11 de setembre. Com si tenir un bon padrí obrís portes.

Doncs ja veiem que no. Escòcia no acaba de donar l’empenta que des de Catalunya sí hem ofert via premsa i via Twitter, i ningú és capaç de saber què seria realment més interessant pels beneficis catalans, o la victòria del Yes o la del No.

La primera, sens dubte, obligaria a refer les estructures polítiques d’Europa sencera i crearia un precedent valiosíssim per qualsevol procés identitari, però per altra banda la maquinària per evitar casos similars seria especialment contundent. Espanya no dubtaria en permetre l’entrada dels escocesos al club europeu si obté el suport dels líders polítics del continent. I no dubtin que Escòcia tindria massa miraments en abandonar Catalunya i la seva causa.

I si guanyés el No? El Dret a Decidir, veritable argument dels catalans, també hauria estat referencial en una potència mundial com el Regne Unit, amb l’avantatge que cap espermatozou nacional hauria arribat a l’òvul europeu abans que el català. El propi sistema seguiria igual i els focus polítics de la Unió tornarien a dirigir-se entre Barcelona i Madrid.

Sí, celebrem la democràcia britànica com un èxit polític i democràtic, però que ningú confongui el resultat escocès amb les opcions veritables a Catalunya. Seguirem estant sols.

One thought on “Els escocesos ens deixarien tirats

  1. Pingback: Més llenya al foc català: Escòcia pren la tercera via | Bernat Coll

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s